Strona główna » Biesiada Wadowicka z akcentami kuchni ukraińskiej oraz portugalskiej
WYDARZENIA

Biesiada Wadowicka z akcentami kuchni ukraińskiej oraz portugalskiej

Tegoroczna edycja „Biesiady Wadowickiej” zorganizowana na 102. rocznicę urodzin Świętego Jana Pawła II została wzbogacona o kulinarne akcenty ukraińskie i portugalskie.

W ramach obchodów 102. rocznicy urodzin Karola Wojtyły – Świętego Jana Pawła II, Lokalna grupa Działania „Wadoviana” zorganizowała „Biesiadę Wadowicką”. Panie z Kół Gospodyń Wiejskich (oraz z Kół Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich) z Choczni, Wysokiej, Kleczy, Babicy, Jaroszowic, Jaroszowic-Zbywaczówki oraz z Andrychowa częstowały przygotowanymi potrawami kuchni polskiej, ale również spróbowały swoich sił w kuchni portugalskiej oraz ukraińskiej.

Do degustacji przygotowane zostały między innymi takie potrawy jak: zupa gulaszowa, chleb ze smalcem, kwaśnica, sałatki, rolady, pasty na bagietkach, babeczki na słono, paszteciki, zupa cebulowa, tortilla ciasto empanadas oraz wiele innych przepysznych ciast. Ponadto ze swoją polową kuchnią przyjechał Pan Tobiasz, który w militarnym stroju serwował grochówkę wojskową.

Do przygotowania potraw do degustacji przyłączyli się również uczniowie szkoły ZDZ Andrychów, którzy upiekli między innymi ciasto marchewkowe. Dodatkowo z inicjatywy  Dyrektor ZDZ Zofii Wanat, uczniowie przygotowali niespodziankę dla zaproszonych gości w postaci tortu bezowego.

W tym samym czasie najmłodsi uczestnicy wydarzenia, ale i nie tylko mogli wykorzystać umiejętności uczniów ZDZ Wadowice, którzy prowadzili warsztaty fryzjerskie i pletli kolorowe warkoczyki. Wszystko koordynowali i nadzorowali nauczyciele szkoły ZDZ Wadowice.

Podczas całego wydarzenia nie zabrakło występów Pań z KGW, Ludowego Zespołu Pieśni i Tańca, uczniów szkół ZDZ, którzy śpiewali oraz odtańczyli ludowe tańce przy akompaniamencie Kapeli „Okovita” z Zawoi.

Gdy „Biesiada Wadowicka” dobiegała końca, rozpoczęła się druga część wydarzenia „Dzień przyjaźni polsko-portugalskiej”, zorganizowana przez Gminę Wadowice. W tej części odbył się pokaz tradycyjnej kuchni portugalskiej wraz z degustacją. Wadowiczanie mogli skosztować aż trzech portugalskich specjałów, przygotowanych i serwowanych przez restaurację TASCA Ruczajnik: zupy – caldo verde z chipsem z portugalskiej kiełbasy chorizo, przekąski – tradycyjnej kanapki zapiekanej na ciepło z mięsem wieprzowym i musztardą bifana oraz najbardziej znanego portugalskiego deseru pastel de nata, czyli bardzo słodkiej babeczki budyniowej zapiekanej w cieście francuskim, posypywanej według gustu cukrem pudrem lub cynamonem.

Dodaj komentarz

Kliknij aby dodać komentarz